INTERVIEW

Brian Bout

Directeur UDC Events

Brian Bout over Dance Valley-succes: “Passie waar het allemaal om draait”

Brian Bout staat wereldwijd bekend als organisator van diverse Dance Festivals. Zo was Brian Bout met UDC Events de grondlegger voor festivals als Dance Valley, Ground Zero en Mysteryland. Wie de Edammer kent, weet dat de succesverhalen niet uit de lucht komen vallen. Integendeel: op jonge leeftijd wist hij al dat hij een rijke zakenman wilde worden. “Toen ik een jaar of veertien was, ging ik al naar illegale housefeesten. Ik dacht al snel dat ik dat beter én grootser op kon zetten.”

Mysteryland-debuut

De huidige Dance Valley-directeur legt uit wat er in zijn ogen precies beter kon. “Er werd helemaal niet commercieel gedacht in die tijd. Samen met mijn compagnon Sander Groet besloot ik in 1993 de eerste editie van Mysteryland te organiseren. Zónder geld en met geen enkele ervaring”, aldus Brian Bout. “Het feest Mysteryland kende op dat moment zijn weerga niet. Het festival duurde drie dagen en ging continu door. Dat bestaat nu helemaal niet meer. Er kwamen zo’n 15.000 mensen op die drie dagen af.”

Toch was de eerste editie in de ogen van Brian Bout allesbehalve een succes. “Verre van dat. We wisten nog helemaal niets als jochies van negentien. We hadden geen verstand van zaken. Tot overmaat van ramp ging de cateraar bovendien met een smak geld ervandoor. We begonnen dus heel erg slecht, maar hadden de passie wél te pakken.”

Van miljoenenschuld naar succesvolle doorstart

Een jaar later werd de tweede editie van Mysteryland georganiseerd op de Maasvlakte bij Rotterdam. Brian Bout: “Een compleet andere plek waar het moést lukken. Niet dus, het ging nog slechter. Dat lag aan het feit dat we veel te laat begonnen met de organisatie. Daarnaast hadden we een beetje last van grootheidswaanzin. We bestelden grote laser- en lichtshows, grote tenten: alles moest groot. Financieel werd het hierdoor een debacle met een verlies van bijna een miljoen gelden. Gigantisch in die tijd.”

Brian Bout was na deze financiële strop genoodzaakt te stoppen. “In 1995 was er geen Mysteryland, maar ik wilde niet dat dit het einde zou betekenen. Dus op een gegeven moment ben ik gewoon in de auto gestapt en heb ik allerlei locaties door het hele land afgereden, tot ik op het militaire vliegveld van Eindhoven terechtkwam. Ik had geleerd van het eerste debacle en zorgde dat mijn zaken goed op orde waren. Bovendien had ik mijn huiswerk van tevoren goed gedaan. Met een vergunning van de gemeente stapte ik naar mijn oude compagnons.”

“We besloten het nog één keer te proberen en maakten een doorstart, die achteraf een schot in de roos bleek te zijn. Vanaf dat moment ging het in een rechte lijn omhoog. We gaven op een gegeven moment elke drie weken een immens feest. Mysteryland, Thunderdome, Speed Racer: noem het maar op. Zo is het gaan rollen en zijn we echt gigantisch geworden. Alles wat we op dat moment aanraakten, veranderde in goud. We werden bijna monopolisten.”

Brian Bout & Dance Valley: hoogte- én dieptepunten


Ook Dance Valley zag in de succesvolle jaren ’90 voor het eerst het levenslicht. Inmiddels is Dance Valley één van Nederlands meest bekende dancefestivals dat jaarlijks georganiseerd wordt. Brian Bout: “Dance Valley heeft tal van hoogte- en dieptepunten beleefd. Neem de editie van 2001, waarbij 110.000 betalende bezoekers op af kwamen. Nog steeds het meeste ooit op één dag. Niet voor niets stopten we anderhalve maand van tevoren al met de kaartverkoop, dat was echt ongekend.”

Diezelfde dag beleefde Brian Bout met Dance Valley echter ook een dieptepunt. “Na afloop ontstond er een gigantische wolkbreuk. Mensen die zomers gekleed het festival bezocht hadden, raakten compleet doorweekt. De media maakten er vervolgens onderkoeld van en bliezen het enorm op. Als je onderkoeld bent, ben je in levensgevaar. Niemand is echter in levensgevaar geweest die dag. Toch was deze berichtgeving allesbehalve prettig en hebben we het zeker als een dieptepunt ervaren.”

’Bezoekers voelen dat de passie er weer inzit’

In de jaren daarna volgde er volgens de festivalorganisator een dip in het succes. “In 2005 kwam er zoveel concurrentie bij dat we onszelf afvroegen of we het nog wel goed deden. We twijfelden aan onszelf en lieten ons meesleuren door eenheidsworsten. Hierbij vergaten we onze eigen koers te varen en kwam Dance Valley in het slop terecht. Dat vond ik vreselijk om te zien”, aldus Brian Bout. “De laatste jaren doen we weer wat we zélf leuk vinden en kijken we niet meer naar anderen. We doen het op onze eigen unieke manier. De bezoekers voelen op hun beurt dat de passie er weer inzit en passie is uiteindelijk waar het allemaal om draait.”

Of Brian Bout ooit een stapje terugdoet wat betreft het organiseren van festivals? “Twintig jaar geleden had ik niet gedacht dat ik dit werk als veertiger nog zou doen. Toen dacht ik: ‘Dit stopt wel een keer’. Nu weet ik zeker dat het nooit zal stoppen. Mensen bijeen laten komen om ze te ontladen van de werkweek, is iets dat altijd in me blijft zitten. Ik vind het geweldig om bij te kunnen dragen aan het plezier van al die mensen.”